Houbová pomazánka na topinky

Suroviny:

  • 300 g čerstvých hub na kostičky cca 1 cm
  • 100 g schwarzwaldské šunky
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 50 ml mléka
  • lžíce kapar
  • lžička drceného kmínu
  • lžíce posekané saturejky nebo tymiánu
  • 50 ml olivového oleje

houbova pomazanka

Postup:

  1. Příprava ingrediencí:

    • Šalotku oloupeme a jemně nakrájíme.
    • Česnek oloupeme a jemně nasekáme.
    • Schwarzwaldskou šunku nakrájíme na malé kousky.
    • Houby očistíme a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 1 cm.
  2. Smažení:

    • V nepřilnavé pánvi velikosti 28 cm rozehřejeme olivový olej.
    • Přidáme nakrájenou šalotku a česnek a krátce osmažíme, dokud nezměknou a nezačnou vonět, cca 2 minuty.
    • Přidáme nakrájené houby, kmín a šunku. Smažíme, dokud houby nezměknou a nevypaří se z nich většina tekutiny, cca 10 minut.
  3. Přidání koření a kapar:

    • Přidáme kapary a posekanou saturejku nebo tymián. Promícháme a krátce zasmažíme.
  4. Příprava vajec:

    • V míse rozšleháme vejce s mlékem. Ztlumíme výkon sporáku na minimum aby se vejce rychle nesrazily.
    • Směs přidáme do pánve k houbám a šunce.
    • Za stálého míchání na mírném ohni počkáme dokud nebudou vejce ještě měkká a krémová.
  5. Dokončení:

    • Pomazánku ochutnáme a případně dosolíme a dopepříme dle chuti.
    • Podáváme teplé nebo studené, například na opečeném chlebu nebo bagetě.
  6. TIP: skvěle se doplňuje s lesními jahodami, ale postačí i zahradní.

Dobrou chuť!