Salát z pečené červené řepy, hrušek a modrého sýra

Tento podzimní salát spojuje sladkou chuť hrušek a zemitou červenou řepu s intenzivním modrým sýrem a křupavými vlašskými ořechy. Je ideální jako sytá a přitom svěží volba na podzimní večeři nebo sváteční přílohu. Zdravé ingredience spolu s jemným balzamikovým dresinkem tvoří dokonalou kombinaci chutí, která vás zahřeje a zároveň osvěží.

Suroviny:

 

  • 3 menší červené řepy, oloupané a nakrájené na měsíčky
  • 2 hrušky, nakrájené na plátky
  • 80 g modrého sýra (např. gorgonzola nebo rokfort), natrhaného na kousky
  • hrst vlašských ořechů, lehce opečených
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř
  • směs salátů (rukola, polníček nebo špenát)

Salát z pečené červené řepy, hrušek a modrého sýra

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Červenou řepu promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Rozložte ji na plech a pečte asi 30–40 minut, dokud nebude měkká. Mezitím si připravte dresink smícháním balzamikového octa s trochou olivového oleje. Na talíř rozprostřete směs salátů, přidejte pečenou řepu, hrušky, modrý sýr a ořechy. Vše zakápněte dresinkem a podávejte.