Trhané kuřecí s nočkami v houbové omáčce – neodolatelný víkendový recept

Když se řekne víkendové vaření, co si představíte? Něco, co voní po celém bytě, je neodolatelně lahodné a přitom si na tom pochutná celá rodina? Tento recept na trhané kuřecí s domácími nočkami a krémovou houbovou omáčkou je přesně to, co potřebujete. Navíc využijete kvalitní nepřilnavé nádobí, které zajistí, že se vám nic nepřipálí a vaření i následné mytí bude radost!

Doba přípravy: 90 minut, Počet porcí: 4

  • Trhané kuře:

    • 2 kuřecí stehna s kůží a kostí
    • 1 lžička uzené papriky
    • 1 lžička sušeného tymiánu
    • 2 lžíce olivového oleje
    • Sůl, pepř

    Domácí nočky:

    • 250 g brambor (varný typ C)
    • 100 g hladké mouky
    • 1 vejce
    • 1 špetka soli

    Houbová omáčka:

    • 200 g lesních hub (žampiony, lišky, hříbky…)
    • 1 šalotka
    • 1 stroužek česneku
    • 150 ml smetany ke šlehání (33 %)
    • 50 ml bílého vína
    • 20 g másla
    • Sůl, pepř
Trhané kuřecí s nočkami v houbové omáčce
 

Postup:

1. Pečené trhané kuře – žádná složitá příprava!

Proč péct místo vaření? Pečení v troubě dodá masu sytou chuť a křupavou kůrku, zatímco zbytek kuřete můžete využít na polévku.

  1. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a posypeme uzenou paprikou a tymiánem.
  2. V pekáči nebo pánvi do trouby rozehřejeme olivový olej a stehna na něm zprudka opečeme z obou stran dozlatova.
  3. Přendáme do do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 50 minut.
  4. Maso po upečení necháme chvíli odpočinout, odstraníme kůži a vidličkou natrháme na kousky.

2. Domácí bramborové nočky – jednoduché a chutné

Tajemství dokonalých nočků? Správný poměr brambor a mouky – čím méně mouky, tím lehčí budou!

  1. Brambory ve slupce uvaříme doměkka, oloupeme a ještě teplé nastrouháme najemno.
  2. Přidáme mouku, vejce a špetku soli, a vypracujeme hladké těsto.
  3. Z těsta vytvoříme válečky, nakrájíme malé nočky a lehce je zmáčkneme vidličkou.
  4. Vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch (cca 3 minuty).

3. Krémová houbová omáčka – luxusní doplněk

Klíč k lahodné omáčce? Víno a smetana dodají neuvěřitelnou hloubku chuti.

  1. V hluboké pánvi rozpustíme máslo a orestujeme šalotku a česnek.
  2. Přidáme nakrájené houby, osolíme a opékáme asi 5 minut, dokud nezměknou.
  3. Zalijeme bílým vínem a necháme odpařit alkohol.
  4. Přilijeme smetanu a krátce povaříme do zhoustnutí.

4. Finální spojení chutí

  • Do omáčky přidáme trhané kuřecí a hotové nočky, krátce prohřejeme.
  • Servírujeme ihned, můžeme posypat čerstvým tymiánem nebo hoblinkami parmazánu.

Proč si tento recept zamilujete?

Neokoukaný nápad – Trhané maso s nočkami je skvělá alternativa k těstovinám.
Ideální na víkend – Uvolněné vaření bez zbytečného stresu.
Moderní a trendy – Inspirace z luxusních restaurací v pohodlí domova.
Využití kvalitního nádobí – Sada nepřilnavého nádobí zajistí, že se vám nic nepřichytí!

🔹 Tip: Ze zbylých kuřecích kostí, nevyužité pečené kůže a šťávy z pekáče udělejte silný vývar na polévku na druhý den, nebo do mrazáku!